Tipikus Team coaching témák 

A team coaching kezdetén a team tagjaival együttműködve határozzuk meg a team coaching fókuszát, témáját. Ehhez figyelembe vesszük a megrendelő és a team stakeholdereinek elvárásait, visszajelzéseit is. A team coaching ezáltal válik egy egyedi, testre szabott együttműködéssé. Az eddigi tapasztalatok alapján vannak olyan témák, amelyek számos team számára kihívást jelentenek:

  • Hogyan tehetjük még világosabbá a teamünk szerepét és jelentőségét a szervezeten belül önmagunk és az egész szervezet számára?
  • Miként tehetjük egyértelműbbé a felelősségi köröket és hatékonyabbá a munkafolyamatokat a teamen belül?
  • Hogyan érhetjük el, hogy a team tagjai azonosuljanak a team értékrendjével és normáival?
  • Hogyan tehetjük hatékonyabbá a team tanulását a közös sikerekből és a kudarcokból? 
  • Hogyan lehetünk jobb partnerek egymásnak a napi problémák megbeszélésében és megoldásában?
  • Hogyan adhatunk egymásnak és kaphatunk egymástól több és konstruktívabb visszajelzést?
  • Hogyan tehetjük hatékonyabbá a team offline és online megbeszéléseit, meetingjeit?
  • Hogyan javíthatunk az információáramlás minőségén?
  • Miként növelhetjük a team tagjainak elköteleződését a team iránt?
  • Hogyan érhetjük el a bizalom kialakulását, megtartását egy csapatban?

REMOTE Team coaching

A pandémiás időszakban a távolból (otthonról) dolgozó munkatársak teamje vált a normává és nagy biztonsággal elmondható, hogy ez a működési mód a későbbiek során is a mindennapok részévé válik. A "remote" teameknek speciális kihívásokkal kell megküzdeniük munkájuk során. A térbeli (és gyakran időzónabeli) elkülönültség fölértékeli a hatékony team munka kritériumait, mint

PROJEKT TEAMEK COACHINGJA (PTC)

Az újonnan szerveződő, gyakran egy-egy feladatra, határozott időtartamra létrejövő projekt teameknek hatékony támogatást jelenthet a team coaching. A PTC célja elősegíteni, hogy a projekt team egy jól működő (és ne pszeudo-) team legyen, hatékonyan oldja meg a csoportfejlődés kihívásait, és minél inkább a feladataira tudjon fókuszálni. A team coach segítheti a projekt teamet a folyamatosság elérésében, a team új életszakaszainak kihívásaiban, az esetlegesen felmerülő akadályokkal történő sikeres megküzdésben.

VEZETŐI TEAM COACHING

Egy hatékony, összetartó és egységes vezetői team az egész szervezet hajtómotorja lehet.... és ennek az ellenkezője is igaz. Nem könnyű vezetőkből igazi teamet kovácsolni. A tulajdonosi elvárások növekedése, a kiszámíthatatlan környezeti változások hatékony kezelése a szakterületek vezetőinek még intenzívebb együttműködését igényli:  egymás közötti transzparenciát, átláthatóságot, szervezettséget, egymásra figyelést, egymástól tanulást és bizalmat. Ehhez dedikált közös időre, közös munkára van szükség.

AGILIS TEAM COACHING

Izgalmas kalandra hívja az agilis csapatokat, ha a belső coach mellett egy külső támogató team coachingra neveznek be. Az 5 D modell szolgál térképül a felfedező túrán, a közös csapatcél eléréséhez, keretet pedig a Team Coaching Framwork (TCF) biztosítja.